BEAUTY IN THE FRIDGE

Spatial Hybrid: The Collector by Framework Studio.

0 17

Framework Studio The Collector Home Amstel Fire Station Adaptive Resuse Photo Cafeine Yellowtrace 02

Framework Studio The Collector Home Amstel Fire Station Adaptive Resuse Photo Cafeine Yellowtrace 05

Framework Studio The Collector Home Amstel Fire Station Adaptive Resuse Photo Cafeine Yellowtrace 09a

Framework Studio The Collector Home Amstel Fire Station Adaptive Resuse Photo Cafeine Yellowtrace 07

There’s something about auto body shops — their scale, the rigidity of form and the stark lighting all combine to ignite a sense of awe — and I’m not even a car person. For one of Amsterdam-based Framework Studio’s latest projects, The Collector, the team leaned into the industrial aesthetic, utilizing raw metal and concrete to create a home with body shop energy in a minimalist package.

With a breath-taking entrance to kick things off, the volume is centred around the garage that’s home to a number of vintage cars. A glass wall partition separates it from the living space, as the interior serves as a viewing room of the vehicles from above.

Related: Old Amsterdam Garage Becomes an Impressive Family Home for Barde + vanVoltt.

Framework Studio The Collector Home Amstel Fire Station Adaptive Resuse Photo Cafeine Yellowtrace 14

Framework Studio The Collector Home Amstel Fire Station Adaptive Resuse Photo Cafeine Yellowtrace 15

Housed in a former warehouse, this loft never serves a singular function. “This project was not a residential, nor an office space. It was also not a warehouse or a gallery. It was the challenge to make a hybrid form between all of these design angles and create a space that inspires as a gallery, has a function as a warehouse, can suit as office and feels as a residential project without being one of them,” explains the design team.

This hybridity is what makes The Collector so special. Designed for an atypical client with a broad spectrum of taste, contemporary objects and mid-century furniture sit within a brutalist frame with an automotive influence. With the basic frame feeling rigid, cold and vast Framework set about creating a warm atmosphere throughout the living area — without losing the warehouse character of the building. Linen curtains and oakwood joinery custom made by the team soften the minimal backdrop.

Related: Fala Atelier Converts an Old Garage into a House in Lisbon, Portugal.

Framework Studio The Collector Home Amstel Fire Station Adaptive Resuse Photo Cafeine Yellowtrace 16

Design classics are plentiful, fast becoming a signature of Framework’s private residences. A Guhl chair with its ribbon-like appearance and natural cement finish adds a sculptural element to the furniture choices, echoing the organic fireplace. Along with a Nerone & Patuzzi coffee table and a Jan Janssen stool, it becomes clear that The Collector is not only a purveyor of fancy cars.

Certainly rivalling the garage from Ferris Bueller’s Day Off, the entire area clocks in at a more than comfortable 4,200 sqm — just shy of 3,000 more than was originally projected, but as Framework put it — “that’s how collecting goes”. There are definitely worse problems to have.

Related: Residential N° 610: Amsterdam Penthouse by Framework Studio.


[Images courtesy of Framework Studio. Photography by Thomas de Bruyne/ Cafeine.]

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.