BEAUTY IN THE FRIDGE

Kitchen Closeup | Kooyongkoot Road by B.E Architecture

0 103

Step inside B.E Architecture’s Kooyongkoot Road project as we take a deep dive into the design fundamentals behind this kitchen’s modern materials and state-of-the-art cooking utilities.

Melbourne based B.E Architecture has a portfolio of projects that are deeply grounded in an understanding of context and the user’s experience – two elements that they say are integral to supporting meaning and relevance within a building. B.E Architecture’s visionary thinking elevates every space they touch, and their Kooyongkoot Road home is no exception to the rule.

The Kooyongkoot Road project’s epicentre is the kitchen, showcased in the pages of our milestone 40th issue of est Magazine. We caught up with B.E Architecture director, Andrew Piva, to learn more about the design resolve behind this modern heart of the family home, including the seamless integration of appliances.

Produced in partnership with Abey.

est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 02
est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 01
est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 17

The family of five that live here outlined a brief that would invigorate the existing Victorian home and include a modern addition. The original building had undergone several incarnations over the years and needed to be stripped back to its structural shell so that it could be rebuilt with a more encompassing approach to detailing. While the heritage section of the building houses the master bedroom, an entertaining area and family study, the new extension includes the family living areas, children’s bedrooms, mudrooms, cellars and a generous family kitchen. “The house is relaxed and meant to be lived in,” Andrew says. “Its functionality and practicality are a strong element in its success, as are its beautiful details and materiality.”

The family envisaged the new kitchen as a central gathering area where meals could be prepared in front of family and friends for a shared experience. In a multi-functional approach, the brief included the kitchen as a space where the three children could do their afternoon homework at the bench while dinner is prepared or where food is laid out for friends as they gather for a dinner party. “We wanted the feeling to be informal, but most importantly, we wanted the feel of the space to be more a part of the living room than a traditional kitchen,” Andrew says. The kitchen design encourages people to gather in the space both as a family or a gathering of friends. “People are attracted to a kitchen, so the oversized bench allows for food and wine to be laid out for people to gather around and share,” he adds.

est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 10

With the kitchen in firm focus as the epicentre of the home, the central cooking layout came from conversations of how the family liked to gather at mealtime and talk without anyone having to turn their back on the action. This informed the placement of Abey’s Barazza Cooktop, which sits on the oversized island bench. Its modularity and flexibility in cooking options make it the perfect hob for both family dinners and entertaining. It was also an easy decision to make when considering maintenance with its stainless steel and Soft-Touch cast iron surfaces.

The joinery within the kitchen was also a strategic design choice and was crafted more like furniture than just for functionality. The kitchen design purposefully side-steps a traditional feel. Instead, it is contained by a series of ‘objects’ that blur the lines between each space and emphasises B.E Architecture’s simplification of detailing and materials.

Aesthetically, the kitchen is paired back and simple while still having an air of sophistication. “Its practicality is not what is at the front of your mind when being in the space,” Andrew says. “Like so much of what we try to achieve in our residential designs the space is strong and quiet.”

The kitchen has a feel that is more engaging and, while quiet in its detailing, it has a powerful presence that anchors the large adjoining room. A reduced palette of stainless steel, almond wood veneer and patterned stone build a streamlined sense of calm which balances the grandiose geometries of the kitchen island, bench and adjoining butler’s pantry.

 “The details of the Barazza are considered and their pared back aesthetic lend themselves to the on-show nature of the design.” 

 

– B.E Architecture, director Andrew Piva

est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 07

Modern and innovative appliances make this space functional and family-friendly. The Barazza Cooktop’s strong and streamlined details complement the design intent of the island bench and run the length of the surface, sitting perfectly in line with the stone worktop. “The cast iron covers over the burners are set down in a trough and perfectly integrated into the stainless-steel section of the bench, which creates a seamless transition from the cooker to the surrounding bench,” Andrew explains. Clean-lined, durable and antibacterial qualities make Abey’s Barazza stainless steel a sophisticated countertop option paired with the Barazza Cooktop. “The details of the Barazza Cooktop are considered, and their pared-back aesthetic lend themselves to the on-show nature of the design.”

The Kooyongkoot Road kitchen illustrates B.E Architecture’s ability to use materials in evocative and subtle ways. Cultivating an individual aesthetic between innovation and family functionality, B.E Architecture proves that there’s no place like the kitchen when it comes to the heart of the family home.

est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 18
est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 14
est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 06
est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 15

The details of the Barazza Cooktop from Abey are considered and its pared-back aesthetic lends itself to the ‘on-show’ nature of the kitchen design.

est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 05

“Like so much of what we try to achieve in our residential designs, this kitchen space is strong and quiet.”

 

–  B.E Architecture, director Andrew Piva

est living Kooyongkoot Road by b.e Architecture 17 750x1000

- Advertisement -

Leave A Reply

Your email address will not be published.